Το βιολογικό κρασί - Samonas Παραδοσιακές Κατοικίες στα Χανιά, Κρήτη, Ελλάδα
Online Κράτηση
Αναζήτηση

Το βιολογικό κρασί

Τι σημαίνει “βιολογικό κρασί”;

wines
Τα τελευταία χρόνια, παγκοσμίως, και ιδιαιτέρως στη χώρα μας, το βιολογικό κρασί έχει γίνει τάση, αλλά και απαίτηση εκείνων που αγαπούν την ποιότητα στη γεύση.

Πόσοι όμως γνωρίζουμε αληθινά τι σημαίνει ‘‘Βιολογικό Κρασί’’;

Μέχρι τη δεκαετία του ‘50, όλη η αμπελοκαλλιέργεια ήταν βιολογική, αφού δεν είχε ακόμη διαδοθεί η χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, και οι αμπελουργοί χρησιμοποιούσαν μόνο οργανικά προϊόντα στις καλλιέργειες. Η “πρόοδος” έφερε τα χημικά σκευάσματα, που υπόσχονταν γρήγορη, εύκολη και πλούσια παραγωγή, με αποτέλεσμα τις επόμενες δύο δεκαετίες να κυριαρχήσουν σε κάθε καλλιέργεια. Ευτυχώς, οι δυσμενείς συνέπειές τους έγιναν γρήγορα αντιληπτές, και η επιστροφή στις βιολογικές καλλιέργειες ήταν η μόνη λύση, για όσους σέβονται τον άνθρωπο, αλλά και τον πλανήτη.

Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία χρόνια, η βιολογική αμπελοκαλλιέργεια κερδίζει συνεχώς έδαφος, κατέχοντας ποσοστό μεγαλύτερο του 10% της συνολικής παραγωγής βιολογικών προϊόντων στη χώρα μας. Βιολογικό είναι το κρασί που προέρχεται από σταφύλια βιολογικής γεωργίας. Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του, βλέπουμε ότι η περιεκτικότητά του σε θειώδεις ενώσεις είναι χαμηλότερες κατά τουλάχιστον 50 mg ανά λίτρο, σε σχέση με το συμβατικό κρασί, πάντα ανάλογα με την περιεκτικότητα σε υπολειμματικά σάκχαρα.

Η βιολογική καλλιέργεια αποκλείει τη χρήση κάθε μορφής χημικών ή συνθετικών λιπασμάτων, βελτιωτικών ή φαρμάκων, είτε για την ανάπτυξη του φυτού, είτε για την καταπολέμηση ασθενειών. Καλλιεργώντας βιολογικά, ο αμπελουργός σέβεται το οικοσύστημα στο οποίο μεγαλώνουν τα κλήματά του και δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα, το έδαφος ή τον υδροφόρο ορίζοντα με τοξικές ουσίες.

 

Πώς παράγεται

cabernet-sauvignon-1022141782
Σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, η βιολογική καλλιέργεια είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής και διαχείρισης αγροτικών προϊόντων, που σέβεται και δεν επιβαρύνει το οικοσύστημα σε όλα τα στάδια της παραγωγής και, κυρίως, προστατεύει την υγεία του καταναλωτή! Αυτό διασφαλίζεται λόγω της απουσίας χημικών λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων, φυτοφαρμάκων και ορμονών, σε κάθε στάδιο της καλλιέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, για τη βιολογική αμπελοκαλλιέργεια και σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία, ως λίπασμα χρησιμοποιείται μόνο κοπριά ζώων, η προστασία του αμπελιού από ζιζάνια και παράσιτα γίνεται αποκλειστικά με οργανικά μέσα, ενώ επιτρέπεται μόνο η χρησιμοποίηση χαλκού και θειαφιού, για να καταπολεμηθούν οι δύο πιο συνηθισμένες αρρώστιες που προσβάλλουν το αμπέλι, δηλαδή ο περονόσπορος και το ωίδιο. Επιπλέον, στο βιολογικό κρασί επιτρέπεται μόνο η περιορισμένη προσθήκη φυσικών ουσιών, για τη διαμόρφωση του τελικού προϊόντος.

Το αμπέλι και τα σταφύλια αναπτύσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον, χωρίς την αλλοίωση από διάφορα χημικά παρασκευάσματα, και έτσι δημιουργούν δικά τους αντισώματα. Το αμπέλι για να τραφεί χρειάζεται ελάχιστα ιχνοστοιχεία και κυρίως υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο, που αποτελούν το 95% της τροφής του και τα παίρνει από τον αέρα. Το φυτό μπορεί να ζήσει μόνο του και δε χρειάζεται λιπάσματα, παρά μόνο τα υπολείμματα του κλαδέματος και τα τσίπουρα. Στους οργανικούς αμπελώνες, αντί για φυτοφάρμακα, τοξικά ζιζανιοκτόνα και συνθετικά λιπάσματα για την ανάπτυξη των σταφυλιών, γίνεται ξεβοτάνισμα μηχανικά γύρω από τα κλήματα, και χρησιμοποιείται κομπόστ (φυσικό λίπασμα) και κοπριά.

Για να ξεχωρίσετε, με την πρώτη ματιά, ένα αμπέλι βιολογικής καλλιέργειας, το ‘μυστικό’ κρύβεται στη φυσικά «ατημέλητη» εμφάνισή του, με χορτάρια και άλλη βλάστηση ανάμεσα στις σειρές των κλημάτων. Βεβαίως, πίσω από κάθε τσαμπί σταφύλι “κρύβονται” η αφοσίωση και το μεράκι του καλλιεργητή, που είναι κάθε στιγμή εκεί, με όλες τις καιρικές συνθήκες, να παρακολουθεί τον τρόπο ανάπτυξης του αμπελιού του και να καμαρώνει για τους καρπούς της προσπάθειάς του.

 

Γιατί ξεχωρίζει

images
Πριν καν φτάσει στον ουρανίσκο, το βιολογικό κρασί ξεχωρίζει για τα αρώματά του, την καθαρότητα και, φυσικά, για την ιδιαίτερη γεύση του, που είναι αγνή και ‘‘ζυμωμένη’’ με όλες τις χροιές επίγευσης του σταφυλιού από το οποίο προέρχεται. Τα σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας είναι άριστα σε ποιότητα και χωρίς χημικά δηλητήρια. Αυτό σημαίνει ότι στα χέρια ενός έμπειρου οινοποιού μπορούν να μεταμορφωθούν σε κρασί με γεύση που υπερέχει αισθητά, έναντι του συμβατικού.

Μεγάλες είναι οι διαφορές που παρουσιάζονται και στον τομέα της βιολογικής οινοποίησης, η οποία γίνεται με αυστηρούς κανόνες, που δε θυμίζουν σε τίποτα τη συμβατική οινοποίηση. Για παράδειγμα, οινολογικές πρακτικές όπως η μερική συμπύκνωση με ψύξη, η μερική αφαίρεση αλκοόλης, η αφαίρεση διοξειδίου του θείου με φυσική διεργασία, η ηλεκτροδιαπήδηση και η χρήση κατιονανταλλακτών δεν επιτρέπονται στη βιολογική οινοποίηση, επειδή μεταβάλλουν σημαντικά τη σύνθεση του προϊόντος, σε ότι αφορά στην πραγματική φύση του.

Εκ των πραγμάτων, η εξαιρετικά χαμηλή ποσότητα θειώδους στο βιολογικό κρασί είναι παράγοντας που εκτιμάται ιδιαιτέρως και στον τομέα της ανθρώπινης υγείας. Και, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, το συντηρητικό αυτό ευθύνεται για τις άσχημες επιπτώσεις που, μερικές φορές, επιφέρει η αλόγιστη οινοποσία, όπως το αίσθημα ζάλης, η στομαχική διαταραχή και το ‘‘βαρύ κεφάλι’’.  Αν, λοιπόν, αγαπάτε το καλό κρασί και σας ευχαριστεί και σε λίγο μεγαλύτερη ποσότητα, επιλέξτε άφοβα βιολογικές ετικέτες, που κυριολεκτικά φέρνουν τη φύση στο ποτήρι σας.

 

Οινοποιείο οικόγενειας Ζουμπεράκη

biofach-4

Η οικογένεια Ζουμπεράκη δραστηριοποιείται στον κλάδο εδώ και 3 γενιές, εφαρμόζοντας όλες τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας και γνωρίζοντας ότι η μεγαλύτερη επένδυση στη γη είναι ο σεβασμός και η αφοσίωση στον φυσικό τρόπο παραγωγής.                               Ο καλύτερος τρόπος για να δείτε στην πράξη ένα 100% βιολογικό αμπέλι και να παρατηρήσετε ένα μικρό θαύμα της φύσης, πριν το γευτείτε στο ποτήρι σας, είναι μια επίσκεψη στους αμπελώνες της οικογένειας Ζουμπεράκη!

Τα ξεχωριστά κρασιά του Οινοποιείου Ζουμπεράκη είναι η καλύτερη πρόταση για να απολαύσετε, με κάθε γουλιά, ένα μεθυστικό ταξίδι στις γεύσεις και τα αρώματα της κρητικής γης. Είναι τα κρασιά που φτιάχνονται για να συνοδεύουν μοναδικά τις πιο ξεχωριστές αναμνήσεις σας!

 

samonas—minimarket-cafe

Όλα τα προιόντα του οινοποιείου Ζουμπεράκης (κρασί, τσικουδιά, λικερ και άλλα αποστάγματα) υπάρχουν και μπορείτε να τα δοκιμάσετε ή να τα προμηθευτείτε από το μικρό παραδοσιακό παντοπωλείο - καφενείο στις εγκαταστάσεις της μονάδας μας.

 

Πηγή:  www.zouberakis.gr