Επαρχία Αποκορώνου - Samonas Παραδοσιακές Κατοικίες στα Χανιά, Κρήτη, Ελλάδα
Online Κράτηση
Αναζήτηση

Επαρχία Αποκορώνου

Η επαρχία Αποκορώνου φημίζεται για τους φιλόξενους κατοίκους της, τα πανέμορφα παραδοσικά χωριά της και τη μοναδική σε ομορφιά φύση της. Αξίζει λοιπόν να τα επισκευθεί κανείς ένα προς ένα, αφού καθένα έχει το δικό του ιδιαίτερο χρώμα, παραδόσεις, ήθη και έθιμα και ιστορία.

Στύλος, Νιο Χωριό, Αρμένοι, Καλύβες, Πλάκα, Γαβαλοχώρι,Γεωργιουπολη, Κεφαλάς, Βάμος, Φρες, Τζιτζιφές, Πεμόνια, Παϊδοχώρι, Εξώπολη, Καλαμίτσι, Φυλακή, Βρύσες, Βαφές, Εμπρόσνερος, Αργυρούπολη, Ασή Γωνιά, είναι μόνο μερικά από αυτά. Η πιο κοντινή παραλία στις Καλύβες απέχει 12 χλμ. ενώ μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε την παραλία της Αλμυρίδας (14 χλμ.) και της Γεωργίουπολης (30 χλμ.), όλες πεντακάθαρες και βραυεβμένες με γαλάζιες σημαίες. Επισκεφτείτε τις πηγές του Στύλου, περπατήστε κατά μήκος του Κοιλιάρη, Ξυδιά, ή Αλμυρού ποταμού, θαυμάστε το βιότοπο της Γεωργιούπολης και τη μοναδική στην Κρήτη λίμνη του Κουρνά.

 

Αν προτιμάτε βουνό οι διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι εξίσου πολλές. Από τις Καρές θα ανηφορίσετε για τους πετρόχτιστους κούμους των βοσκών στη θέση Γούρνες. Από τους Κάμπους ξεκινήστε για το Καταφύγιο Βόλικα σε υψόμετρο 1450 μ. στο οποίο η πρόσβαση γίνεται μόνο με τα πόδια, ή το Ψυχρό πηγάδι, τοποθεσία με θέα σχεδόν όλο το βόρειο τμήμα του νομού. Και οι επιλογές δεν τελειώνουν φυσικά εδώ.
Εντυπωσιακό είναι το φαράγγι του Δίκταμου μήκους 10 χλμ. Μέσα στο άλλο πολύ κοντινό φαράγγι της περιοχής Ραμνή-Μαχαιρή θα συναντήσετε τη βυζαντινή Εκκλησία του Αγίου Νικολάου αλλά και του Αγίου Μάμα.

Άλλα βυζαντινά μνημεία, το Κάστρο, η Παναγιά η Σερβιώτισσα κοντά στο στύλο, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Καρύδι. Θα ήταν παράλειψη να μην επισκευθείτε τα Άπτερα με απομεινάρια από τους αρχαίους, βυζαντινούς και ρωμαϊκούς χρόνους.

Εντυπωσιακοί είναι και οι Μινωϊκοί Τάφοι στην ίδια περιοχή. Σε ολόκληρη την επαρχία υπάρχουν πάνω από 200 σπήλαια με πιο κοντινό το σπήλαιο Σαμωνά που βρίσκεται δίπλα στον οικισμό μας όπως και η εκκλησία του Αγίου Σαμωνά. Όμως τα Χανιά και η Κρήτη μας δεν τελειώνουν εδώ.

Ίσως όλα αυτά είναι μόνο μία μικρή, καλή αρχή. Περιδιαβαίνοντας την περιοχή παντού θα συναντήσετε φιλόξενα καφενεία και όμορφες ταβέρνες με παραδοσιακή κρητική κουζίνα. Ό,τι κι αν επιλέξετε τελικά, το σίγουρο είναι πως θα το χαρείτε με όλες τις αισθήσεις σας. Και η ανάμνησή του ελπίζουμε να σας φέρει σύντομα ξανά κοντά μας.