Σπήλαιο και μνημειακά ελαιόδενδρα Σαμωνά. - Samonas Παραδοσιακές Κατοικίες στα Χανιά, Κρήτη, Ελλάδα
Online Κράτηση
Αναζήτηση

Σπήλαιο και μνημειακά ελαιόδενδρα Σαμωνά.

Μνημειακά ελαιόδενδρα

samonasimages

Το μνημειώδες ελαιόδεντρο του Σαμωνά έχει χαρακτηριστεί ως «μνημειώδες» από τον Σύνδεσμο Κρητικών Ελαιώνων της Κρήτης (ΣΕΔΙΚ) λόγω του διαμήκους σχήματος, του σχήματος του κορμού του και της θέσης του κοντά στον αρχαίο οικισμό «Κυλίντρα» της Υστερομινωικής περιόδου. Το ελαιόδενδρο αυτό βρίσκεται μαζί με άλλα πολύ παλιά ελαιόδεντρα στον τόπο Λάκκος του Δήμου Σαμωνά του Δήμου Αρμένων και είναι μαστοειδή ποικιλία που τοπικά ονομάζεται τσουνάτη.

.2 2DSC00845

Οι διαστάσεις του κορμού ύψους 9 μέτρων, η μέση διάμετρος 4,10 μέτρων και η περιφέρεια των 12,90 μ. επιτρέπουν μια χονδρική εκτίμηση της ηλικίας με τη μέθοδο της χρονολόγησης για δέντρα με βάση τους ετήσιους δακτυλίους ανάπτυξης του κορμού. Η ηλικία αυτού του δέντρου εκτιμάται ότι είναι περίπου 3.000 χρόνια.

Σπήλαιο Σαμωνά

2 3

Λίγα μέτρα μακριά από τα τελευταία σπίτια του χωριού Σαμωνάς, το 1994, τα οδικά έργα αποκάλυψαν τυχαία ένα μικρό, αλλά πραγματικά επιβλητικό, σπήλαιο με μοναδική διακόσμηση και μια μικρή λίμνη στον πυθμένα. Για την πρόσβαση στην κύρια αίθουσα χρησιμοποιείται μια σκάλα.

© Nikos Manesis7-KOLWNES

Η είσοδος του σπηλαίου είναι κλειδωμένη για να το προστατεύσει από ζημιές, αλλά αν θελήσετε να το επισκεφτείτε επικοινωνήστε πρώτα με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων.