Η κουλτούρα του κρητικού ελαιόλαδου - Samonas Παραδοσιακές Κατοικίες στα Χανιά, Κρήτη, Ελλάδα
Online Κράτηση
Αναζήτηση

Η κουλτούρα του κρητικού ελαιόλαδου

Το κρητικό ελαιόλαδο

elaionas

 

Το κρητικό ελαιόλαδο είναι θεμελιώδες στοιχείο της παγκοσμίως διάσημης, για τις υγιεινές της ιδιότητες, κρητικής διατροφής. Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία, είναι ένα προϊόν εξαιρετικά υψηλής διατροφικής αξίας. Οι ευεργετικές του ιδιότητες ήταν γνωστές ήδη από την αρχαιότητα αλλά επιβεβαιώνονται και από σύγχρονες επιστημονικές έρευνες: το κρητικό ελαιόλαδο θεωρείται ελιξίριο μακροζωίας καθώς προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα, ρυθμίζει τη χοληστερόλη, έχει αντιθρομβωτική δράση, αλλά και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Πρόκειται εξάλλου για ένα απολύτως φυσικό -και όχι βιομηχανικό- προϊόν που παράγεται με απλές μεθόδους σύνθλιψης της ελιάς. Δεν περιέχει βελτιωτικά πρόσθετα, ούτε συντηρητικά. Είναι ο φυσικός χυμός του καρπού της κορωνέικης ελιάς, ενός δέντρου που ευδοκιμεί σε κάθε γωνιά της κρητικής γης όπου οι κλιματικές συνθήκες είναι ιδανικές: ηλιοφάνεια όλο το χρόνο, ήπιοι χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια.

Όμως εκτός των υγιεινών ιδιοτήτων του, αυτό που κάνει ξεχωριστό το κρητικό ελαιόλαδο είναι η γεύση του. Στην εξαιρετικά παρθένα μορφή του, είναι τόσο απαλό και εύγευστο, ώστε καταναλώνεται ευχάριστα ακόμα και ωμό.

Κρητικό ελαιόλαδο ανά τους αιώνες

bfbf_0

Σύμφωνα με έρευνες, η καλλιέργεια της ελιάς στην Κρήτη ξεκίνησε από τους Μινωίτες, τον πρώτο μεγάλο πολιτισμό επί ευρωπαϊκού εδάφους, 3.500 χρόνια πριν. Από τότε μέχρι σήμερα η καλλιέργεια της ελιάς συνεχίζεται αδιάλειπτα, με κάθε κρητική οικογένεια να διατηρεί τα πατρογονικά λιόδεντρα και να παράγει το δικό της λάδι.
Με λίγα λόγια, το ελαιόλαδο δεν είναι απλώς ένα στοιχείο της διατροφής των κρητικών. Είναι δομικό στοιχείο της κρητικής κουλτούρας. Ο κρητικός συνδέει τη ζωή του με τον κύκλο της ελιάς. Καταναλώνει το ελαιόλαδο ωμό στις σαλάτες ή πάνω στο ψωμί, το χρησιμοποιεί στο μαγείρεμα, στο τηγάνισμα. Στο πρωινό, στο μεσημεριανό, στο βραδινό του γεύμα. Το χρησιμοποιεί επίσης για καλλυντικούς ή ακόμα και για θεραπευτικούς λόγους, για να καταπραΰνει και να ενυδατώσει.

Υπάρχει, θα έλεγε κανείς, ένα πλέγμα παραδόσεων άρρηκτα συνδεδεμένων με το ελαιόλαδο, που έρχονται από τους παππούδες μας, από τους παππούδες των παππούδων μας και μένουν ζωντανές στο νησί της Κρήτης, εδώ και πολλούς αιώνες.

Οι χρήσεις

xereis-apo-kalo-elaiolado-750x400

Το κρητικό ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις συνταγές μαγειρικής αντικαθιστώντας άλλα φυτικά ή και ζωικά λίπη. Τα πιάτα γίνονται πιο γευστικά αλλά κυρίως, πιο υγιεινά, ακόμα και αν ετοιμάζονται στο τηγάνι.

Πηγή: www.laditsouderos.gr